Ådala Gård

Ådala Gård med anor från 1600-talet ligger i den vackra skånska ek- och bokskogen utanför Billinge, långt från stadens brus.
Vårt mejeri är ett av norra Europas minsta och osten som vi ystar och smöret som vi kärnar är KRAV-ekologisk.
Den fina ekologiska komjölken hämtar vi på Gunnaröds Gård i Stockamöllan.
I vår gårdsbutik säljer vi vårt eget mathantverk, utvalda delikatesser och i utomhuscaféet serveras goda smörgåsar på hembakat surdegsbröd, fikabröd, osttallrik mm.

 

MEJERIET

Vi invigde mejeriet den 8 februari 2013 med att ysta en första omgång vitmögelost. Mejeriet är ett av norra Europas minsta mejerier och vi har en hundraliters kokgryta från 1987 som vi använder som ystningsgryta.
Osten som ystas och smöret som kärnas i vårt lilla mejeriet är KRAV ekologisk.

Den fina ekologiska komjölken hämtar vi hos Alvar och Carina Sonessons på Gunnaröds Gård i Stockamöllan, 7 km från oss.
Den färska komjölken hämtas i tio 10-liters rostfria mjölkkannor och hälls sedan i vår ystningsgryta för att lågpastöriseras. Osten ystas med inspiration från både Sverige och Frankrike och namnen hämtar vi ofta från den stjärnklara himlen som syns över vår gård.

Att hanverksmässigt ysta ost innebär även mycket arbete i mognads-lagren där varje ost vänds varje dag, många tvättas och borstas och behöver omvårdnad, hela sitt mognadsliv från 2 veckor till flera år. Allt för att skapa goda och smakrika ostar.

I det ena mognadslagret ligger det ostar med vildmögelytor och grönmögel med en jämt fuktighet runt 90% i 12C. I det andra mognar övriga ostar i liknande förhållanden. Läs om vår ostsorter och om smöret genom att klicka på rubrikerna till vänster.

 

MATHANTVERK

Vi odlar småskaligt, hantverksmässigt med naturgödsel och utan besprutning. Det vi inte serverar i caféet eller äter själva förädlar vi till genuint välsmakande mathantverk. En del av det vi förädlar plockar vi i naturens skafferi såsom svamp och vilda örter. När vi förädlar använder vi enbart ekologiska råvaror.

GÅRDSBUTIK & CAFÈ

I gårdsbutiken säljs förutom våra egna ostar och smör, eget mathantverk såsom smaksatt salt, surdagsbröd, marmelad och prisbelönta chilisåsen Rökigt drakblod samt utvalda delikatesser. En del godsaker som tryffelsalt, har vi köpt med hem från Italien.
I utomhuscaféet serveras goda smörgåsar på hembakat surdegsbröd, drycker, hembakat fikabröd, dagens soppa, osttallrik mm. Allt gjort med omsorg och på ekologiska råvaror. När det är säsong så kommer grönsaker, kryddor, bär och frukt från vår egna köksträdgård.

 

OM OSS

Jesper Kumberg
Har ett långt förflutet inom musikbranschen. Arbetar idag som manager och bokare i vår firma Trustville. Aktuella band är WIntergatan, Next Stop: Horizon och 500 mil.
Malin Kumberg
Har arbetat med marknadsföring och produktion inom teater och film i 15 år. Utbildad trädgårdsdesigner och ysterska.

  • Adress: Ådala, 241 95 Billinge
  • Telefon: 0703-46 57 46
  • Hemsida
För GPS navigering, klicka på Google loggan ovan så hittar du rätt!